Történelem

Miért Pentagon a Pentagon?

Ez a világ egyik legismertebb épülete, és nem csak azért, mert Amerika katonaságát szimbolizálja. Ez volt Amerika egyik legszörnyűbb terrorista eseményének a helyszíne is, miután az American Airlines 77-es járata 2001. szeptember 11-én becsapódott az épületbe, és 184 ember meghalt - a gépen 64, köztük öt gépeltérítő - és 120 Pentagon alkalmazottja.

Ma mintegy 23 000 munkavállaló kínlódik a virginiai Arlington megyei Pentagonon. Kétségtelen, hogy gyakorolják a 29 hektáros építményt és annak 17,5 mérföldes folyosóit.

De a Pentagon rendelkezik az egyik legegyedibb alakzattal, amelyet valaha is rendeltek egy irodaházhoz. Szóval hogyan is lett ez így?





Az akkori hadügyminisztériumnak nevezett új székház terve 1941-ben kezdődött, amikor a nemzet idegesen figyelte Adolf Hitler agresszív mozdulatait Európában, és a szövetségi munkaerő Washingtonban nőtt, miközben Amerika felkészült a háborúra.

A Hadügyminisztérium 24 000 alkalmazottja a Columbia körzet 17 épületében oszlott el Steve Vogel, a washingtoni posta riporter és a 2008-as könyv szerzője, A Pentagon, A történelem .



Pentagon szeptember 11-én

2001. szeptember 11-én az American Airlines 77-es járata becsapódott az épületbe, és 184 ember meghalt - 64 a gépen, köztük öt gépeltérítő - és 120 Pentagon alkalmazott.(Wikimedia Commons / Cpl. Jason Ingersool, USMC)

A kongresszus nyomására, hogy állandó irodahelyiségeket találjon a növekvő osztály számára, a hadsereg a hadsereg építési osztályának vezetőjéhez fordult, Brig. Brehon Burke Somervell tábornok . Viszont megbízta a tervezési részleg vezetőjét, Hugh J. Casey alezredes , hogy előálljon egy épülettel, amely elférne egy ötoldalas földrészleten, amelyet sietve vásároltak meg közvetlenül az Arlingtoni Nemzeti Temető alatt, a Potomac folyó virginiai oldalán, a jelenlegi helyszínrel szinte szomszédos.

Az építészek és a tervezők egy egyedi ötszögletű tervet készítettek az épület számára, amely maximalizálja a telek furcsa méreteit. Az öt ék mindegyikének több koncentrikus irodaháza lenne, amelyek folyosókon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az udvar ülne a komplexum közepén.



De a természetvédőkkel folytatott küzdelem után, akik aggódtak amiatt, hogy az épület elzárja Washington elsöprő kilátását a temetőtől, Franklin D. Roosevelt elnök úgy döntött, hogy az új székhelyet ehelyett a jelenlegi helyszínen, Virginia lábánál kell felállítani. a 14. utcai híd oldala a Potomac felett.

Az új helyszín - 80 hektár faragott Fort Myerből, és csaknem 147 hektár a régiből Washington-Hoover repülőtér - részben azért választották, mert a nyomort, amelyet Pokol fenekének hívnak, gyorsan eltávolíthatják. A kormány végül kitelepítették a bentlakók utat engednek a Pentagonnak.

Pentagon

Annak érdekében, hogy ne akadályozzák a Potomac folyón átnyúló városra nyíló kilátást, a szerkezet legfeljebb négy emelet magas.(Kongresszusi Könyvtár, Carol M. Highsmith)

Az új földrészletnek nem voltak ugyanolyan korlátai, mint a korábbi ötoldalú helyszínnek, de az építészek ragaszkodtak az eredeti ötszögű tervhez, megjegyezve a tervezés számos előnyét. Ez megkönnyítené az épület egyik részéből a másikba való bejutást, mint amit hagyományosabb négyzet vagy téglalap alakú elrendezéssel lehetne elérni - mondja Erin R. Mahan, a hadügyminiszter hivatalának főtörténésze.

Somervell tábornok 40 000 ember számára akart irodahelyiséggel rendelkező központot. Annak érdekében, hogy ne akadályozzák a Potomac folyón átnyúló városra nyíló kilátást, a szerkezet nem lehet négy emeletnél magasabb. Olyat is szeretett volna, amihez Vogel szerint nagyon kevés acélra van szükség az építkezéshez, mert fegyverekhez és hajókhoz erre az értékes anyagra volt szükség.

Az ötszögletű forma a lehető leghatékonyabban tudta kielégíteni ezeket az igényeket. De az ötoldalú tervnek még mindig megvolt a maga ellenérzése, főleg a program tagjai részéről Egyesült Államok Képzőművészeti Bizottsága , egy kvázi kormányzati testület, amely mérlegelte a tervezést az egész fővárosban. A Bizottság egyik tagja azzal érvelt Roosevelt előtt, hogy nemcsak az épület csúnya, hanem hogy hatalmas bombázási célpont lesz belőle. Végül az elnök elmondta, hogy inkább az egyediségének formáját választotta, és megadta neki az előnyt.

1943 januárjában, 17 hónapos építkezés után elkészült a Pentagon. Körülbelül 6,4 millió négyzetméterével ma is a világ legnagyobb alacsony emeletes irodaháza.

Légi Pentagon, 2002

A légi felvétel a Pentagonra, 2002(Wikimedia Commons, USGS)

honnan származik a legjobb fahéj

Az épület eredeti elképzelése ellenére a Pentagon soha nem tudta elhelyezni az Egyesült Államok teljes Védelmi Minisztériumát - bár a hadsereg az évek során sok összehúzódáson ment keresztül - mondja Mahan. A hidegháború vége óta jelentősen csökkent - mondja. A Trump-kormányzat annak 2018. évi költségvetési terv ugyanakkor a védelmi minisztérium növekedését tervezi. A Fehér Ház szerint a költségvetés kezd véget vetni ennek a tendenciának, megfordítva az erőcsökkentéseket és helyreállítva a kritikus beruházásokat.

Hatalmas, 17 éves, 4,5 milliárd dollár felújítás a 2011-ben elkészült épület további nyomást gyakorolt ​​az épület kihasználtságára, mert a modern irodák és kabinok több helyet foglalnak el, mint a nyitott öblök, ahol az alacsonyabb szintű személyzet dolgozott korábban - mondja Mahan. Kezdetben az épületben csak 13 lift volt, és csak áruszállításra voltak fenntartva. A fel- vagy leszállni vágyó emberek használtak beton rámpákat, amelyeket a drága háborús acél megtakarítása érdekében szereltek fel. A Pentagon ma 70 modern lifttel rendelkezik, így az épület megfelel az 1990-es amerikai fogyatékkal élőkről szóló törvénynek - mondja Mahan.

A felújítás folyamatban volt, és a szeptember 11-i terrortámadás után sem állt le. A károk - amelyek a külső koncentrikus körök közül háromra terjednek ki - mintegy 400 000 négyzetméteres terület újjáépítését tették szükségessé. Bontás kezdődött 2001 októberében, és az újjáépítés csak egy hónappal később kezdődött, a National 9/11-Pentagon Memorial szerint. Az első dolgozók 2002 augusztusában tértek vissza az új irodákba.

A második világháború alatt a futárok kerékpárral vagy görkorcsolyával utaztak a folyosón. Ahogy telt az idő, elektromos járműveket adtak a keverékhez - nagy hiba, mivel kárt okozott az épület belsejében, és káosz volt a gyalogosok számára - mondja Mahan. Az 1960-as években a légierő titkára, Eugene Zuckert , nem végzetesen elütötte egy jármű az irodája közelében lévő folyosó kereszteződésében - mondja Mahan. Ma elektromos robogók csak azok számára állnak rendelkezésre, akik nem tudnak egyedül közlekedni.

Az épület felújítására nagy szükség volt - mondja Mahan. Amikor a felújítás 1994-ben megkezdődött, a Pentagon nem felelt meg a tűzvédelmi, biztonsági vagy egészségügyi előírásoknak, nem volt sprinklerje, és az elavult elektromos rendszerek miatt naponta 20-30 áramszünetet tapasztalt. A dolgozók kaphatnak kávét a Starbucks-nál, fagylaltot a Baskin-Robbins-nál, vagy egy vödröt a KFC-hez - ezek mind a komplexumon belül találhatók.

A Pentagon alakjának oka nem mítosz, de más összeesküvés-elméletek és hamis hiedelmek továbbra is fennállnak, köztük egy abszurd állítás, miszerint egy gép soha nem szántotta be az épületet szeptember 11-én. Hideg háborús pletykák továbbra is fennálltak arról, hogy a szovjetek atomfegyvereket oktattak az épület udvarán. Állítólag a szovjet műholdas képek feltárták a katonák nagy csoportjainak napi be- és kilépését, ami arra késztette a szovjet katonaságot, hogy feltételezzék, hogy az udvarnak tartalmaznia kell egy földalatti bunker bejáratát. A történet folyamán az oroszok arzenáljuk jelentős részét ezen a helyszínen képezték ki.

De ez ostobaság, mondja Mahan. A Pentagon akkoriban nyilvános volt, és bárki - a szovjet kémeket is beleértve - beléphetett az udvarra, hogy hotdogot vásároljon az ott népszerű hotdog standon. Az ebédhely azóta a Café Ground Zero néven vált ismertté, amely humorát egy időnként feszültségekkel teli munkahelynek adja.

Az azóta eltelt években a hot dog stand rendszeresen frissítik , a legutóbbi, 2008-ban befejezett cserével - feltehetően mínusz egy titkos bunker.

Itt a sor Ask Smithsonian felé.





^